Jurgen wil ons eikels doen eten: “Al brood en cake gebakken, zelfs al bier gebrouwen”
Eikelkoekjes, eikeltjeskoffie, eikelbier: Jurgen De Wever wil eikels terugbrengen in onze voedselketen en gaat daarom nieuwe eikelproducten ontwikkelen. — © if
EEKLO – Gaan we straks op café en drinken we een eikelbiertje? Of bestellen we een eikelkoffie met een eikelgebak? Als het aan Jurgen De Wever ligt wel. Hij slaat aan het experimenteren om nieuwe voedingsproducten te ontwikkelen met eikels.“Ik ben gefascineerd door dat nootje.”
Van een echte Eeklonaar gesproken. Jurgen De Wever gaat aan de slag met het vruchtje dat in de naam van zijn stad – Eeklo of Eikenlo – verscholen zit. “Met Akers heb ik de ambitie om eikels weer een plaatsje te geven in onze voedselketen, al staat het project nog in zijn kinderschoenen”, zegt hij.
“Tot nu toe zijn we vooral aan het experimenteren geweest om zelf voedingsproducten te maken. Gewoon in onze keuken: brood, koekjes, cakes … Nu wil ik samen met voedingsproducenten op zoek naar nieuwe producten waar eikels op de een of andere manier in zijn verwerkt, en dan nadien die producten in de markt te zetten.”
Eikels uit eigen streek
Dan moet hij natuurlijk wel voldoende eikels hebben. “Ik kan ze aankopen in het buitenland. Maar eikels gebruiken die 1.000 kilometer verder zijn geoogst, strookt niet met het duurzame verhaal dat ik wil vertellen. Het alternatief is dat ik zelf eikels inzamel en verwerk, maar dat is zeer arbeidsintensief. 2023 was bovendien een zeer slecht eikeljaar: er waren minder eikels dan normaal. Het ultieme doel is en blijft dat ik aan de slag ga met eikels die hier bij ons in de streek worden geoogst.”
“Voor de verwerking wil ik samenwerken met maatwerkbedrijven. We hebben al geëxperimenteerd met eikels die we zelf hebben verzameld, maar dat was op zeer kleine schaal. In Vlaanderen bestaat het initiatief ‘Notenkrakken’, met tachtig inzamelpunten waar mensen walnoten naartoe kunnen brengen. Die noten worden vervolgens opgehaald en verwerkt. Hopelijk kunnen we aansluiten bij dat initiatief.”
Chauvinistisch Eeklo
Akers, een oude naam voor eikels, is genomineerd voor de Social Impact Award van CERA en Start-it@KBC. “Ik hoop stilletjes dat ik een vleugje chauvinisme kan oproepen bij de Eeklonaars zodat ze op Akers stemmen. Het is op en top Eekloos.”
Waarom Jurgen De Wever zich begon te verdiepen in eikels? “Samen met een vriend wou ik eens een biertje brouwen en we zochten een uniek ingrediënt daarvoor. Omdat we allebei in Eeklo wonen, kwamen we al snel uit bij eikels omdat die nu eenmaal onlosmakelijk verbonden zijn met onze stad. Uiteindelijk is met dat bierverhaal jarenlang niets gedaan, maar ik bleef wel gefascineerd door dat nootje. Zeker toen ik ontdekte dat op veel plaatsen in de wereld nog eikels worden gegeten, maar bij ons totaal niet meer.”
Op zoek naar een brouwer
De komende maanden willen De Wever en zijn madam, Valérie Vincent, producten ontwikkelen. “Het is voorlopig niet meer dan een interessante hobby. Tegelijk kan het een zeer leuk verhaal worden. Mochten we er iets rendabels van kunnen maken dat zinvolle werkgelegenheid creëert en ook nieuwe, lekkere voedingsproducten oplevert, zou dat al een enorme voldoening geven.”
“We hebben al een kleine batch bier gebrouwen met eikels. Ik ben aan het kijken met een paar echte brouwers of we dat nog een keer kunnen doen, maar dan iets serieuzer. Want dat eerste brouwsel was letterlijk in de tuin en de keuken gemaakt met emmers en ketels. Allesbehalve professioneel, maar het resultaat was best in orde.”
Stemmen voor de Social Impact Award kan nog tot en met 8 februari. Meer info met een link om te stemmen vind je op www.akers.be
Dit artikel werd geschreven door Chris Thienpondt en verscheen op 07 februari 2024 in Het Nieuwsblad.